Karadağ şu sıralar yaşam ve yatırım merkezi olarak oldukça popüler. Avrupa Birliği müzakereleri doğrultusunda AB üyesi olacağını da kesin gözüyle bakılan ülke, akıllı yatırımcıların listesine ilk sıradan girmeyi başardı. Bu nedenden yola çıkarak ben de sizin için Karadağ oturma izni konusunda ki bilgileri araştırdım. Not defterleri hazırsa başlayalım:
Öncelikle Neden Karadağ?
Bunun en basit cevabı, Karadağ’ın Türklere vize uygulamaması ve direkt uçuşlarla da yolculuğun yaklaşık 1 saat 45 dakika sürmesi diyebilirim. Bunun yanı sıra burada iş kurmak isteyenler için de Türkiye ile arasında “Serbest Ticaret Anlaşması” var. Bu da Karadağ’da kuracağınız şirket üzerinden Türkiye’de ihracat yapabilirsiniz demek oluyor. Diğer nedenleri de şu şekilde sıralayabiliriz:
- Kurumlar Vergisi, Türkiye’ye oranla oldukça düşüktür. (2019 yılı Kurumlar Vergisi Türkiye’de yüzde 22 iken, Karadağ’da bu oran yüzde 9’dur.)
- Karadağ Para birimi Euro’dur. Bu da Karadağ’da kurulacak şirketin size ticari anlamda avantaj sağlaması anlamına gelir.
- Yurt dışında şirket kurmak pek çok prosedürü beraberinde getirirken ve neredeyse aylar sürerken, Karadağ da iş kurmak yalnızca 3 gününüzü alır! Bunu takiben oturma ve çalışma izni de 21 gün içinde sonuçlanır.
- Yurt dışında iş sahibi olmanın handikaplarından biri, kendi vatandaşıyla aynı statüde değerlendirilememek olur. Hukuki anlamda yaşanacak bu zorlukların Karadağ’da yeri yok! Çünkü Karadağ hukuk sistemi tamamen yabancı yatırımcıların yanında ve onlara kendi vatandaşlarından farklı davranmıyor!
- AB vatandaşı olmaya çok yakın olursunuz. Biliyorsunuz ki Karadağ Avrupa Birliği müzakereleri oldukça iyi gidiyor. AB üyesi olmasına kesin gözüyle bakılan ülkede oturma izni almanız sizi potansiyel bir AB vatandaşı haline getirir!
Karadağ Oturma İzni Nasıl Alınır?
Karadağ oturma izni almak sürecinde ilk yapmanız gereken, gerekli evrakları eksiksiz bir araya getirmektir. Bu konuda hızlı ve doğru bir süreç izleyebilmeniz adına size tavsiyem danışmanlık firmalarından yardım almanız. Yalnız bu konuda da dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var. Sizi doğru yönlendirdiğine ve doğru bilgilendirdiğine emin olacağınız bir firma ile çalışmak için oldukça titiz ve seçici davranmalısınız.
Evrakları bir araya getirip başvuru yaptıktan sonra belgeleriniz kısa sürede incelenecek. Talebiniz uygun bulunduğunda Karadağ oturma izni başvurunuz onaylanacaktır. Bundan sonraki tüm süreçler de sizin için artık daha kolay olacak!
Karadağ Oturma İzni Şartları Neler?
- Karadağ’da Yatırım
Karadağ’da oturma izni almak ve burada yaşamak isteyenler için sürecin en kolay ilerleyebileceği durum ülkeye yatırım yapmaktır. Yani burada bir şirket açar ya da gayrimenkul alırsanız kısa sürede oturum izni alma işlemlerinizi sorunsuz gerçekleştirebilirsiniz.
- Sicil Durumu
Karadağ’ın talep ettiği bir diğer şart sicil durumudur. Sabıka kaydınız temizse başvuruda her hangi bir sıkıntı yaşamazsınız, fakat her hangi bir sebeple hüküm giymişseniz bu biraz durumu zorlayabilir.
- Yaş sınırı
Karadağ’da oturma iznine başvuran kişinin yaşı 18 yaşından büyük olmak zorundadır.
Karadağ’da Oturma İzni Alma Yöntemleri ve Avantajları
Gayrimenkul ile Karadağ Oturma İzni Almak
- Oturma izni almak için bu yolu tercih ederseniz ilk bilmeniz gereken her hangi bir alt limitin bulunmadığı. Yani alacağınız gayrimenkulün fiyat sınırı bulunmuyor!
- Oturma iznini alabilmeniz için gayrimenkulün konut olması gerek. Böylece Karadağ’da taşınamaz bir mülkünüz olacak!
- Karadağ emlak fiyatları yıllık yüzde 8 ile yüzde 14 oranında artış gösterir. Bununla beraber her yıl artan kira gelirleriyle de oldukça avantajlı bir yatırım elde etmiş olursunuz.
- Emlak devir vergisi Karadağ’da yüzde 3’tür. Üstelik bunun için yalnızca tapuya gitmeniz de gerekmez. İşlemlerinizi noterde de halledebilirsiniz.
Şirket Kurarak Karadağ Oturma İzni Almak
- Karadağ’da şirket kurmak için gerekli olan minimum sermaye 1 Euro’dur.
- Açtığınız şirketi isterseniz yıllık 100 Euro karşılında pasif tutma hakkına sahip olursunuz.
- Aile bireyleriniz de başvurunuzla kolayca oturma izni alır.
- Düşük vergi oranları ve ülkenin sunduğu teşviklerle yüksek kar sağlayan iş sürecine girebilirsiniz.
- Vergi teşvikleri sayesinde ticari ve maddi avantaj sağlayan bir şirket kurmuş olursunuz.
Karadağ Oturma İzni Belgeleri
Karadağ oturma izni sürecinde eksiksiz belge ile başvuru çok önemlidir. Bu nedenle bu süreci iyi takip etmenizi öneriyorum. Gerekli olan temel belgeler ise şöyle:
- Pasaportun aslı ve kimlik fotokopisi
- Varsa evlilik cüzdanı ve çalıştığınız yerdeki son 3 aylık dökümanınız.
- Sabıka kaydı
- Fotoğraf
- Sağlık raporu
Not: Şirket açarak oturma izni alacaksınız, pasaportunuzun noter tasdikli suretinin olması ve Kaymakamlıktan apostillenmesi gerekmektedir.
Ayrıca Karadağ’da kurduğunuz şirketin evrakları ve diplomanızın fotokopisi de başvuru belgelerinin arasında yer almalı.
Karadağ Oturma İzni Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır?
Oturma izni başvuru belgelerini tamamladınız ve başvuruda bulundunuz. Şimdi merak edilen soru bu başvurunun ne zaman sonuçlanacağı! Karadağ bu konuda da oldukça hızlı bir sürece sahip. Yani uzun süreli beklemelere ve sancılı süreçlere dahil olmadan kısa sürede başvurunuzun sonucunu öğrenebilirsiniz.
Oturma izninin sonuçlandırılması 7 iş günü sürer. Sonrasında ise Karadağ’da oturum izni alıp almadığınızı hemen öğrenebilirsiniz.
Karadağ Oturma İzni Yenilenme Süreleri
Karadağ’da oturma izni aldıktan sonra bu izinleri her yıl yenilemeniz gerek! Eğer süresiz oturma izni almak istiyorsanız, yılın 10-11 ayını Karadağ sınırları içerisinde geçirmelisiniz. Sonrasında da 5 yılın ardından süresiz oturma izni almaya hak kazanmış olursunuz.
İşte Karadağ oturma izni süreçleri hakkında bilmeniz gerekenleri sizinle paylaştım. Ülkede çalışmak ya da iş kurmak isteyenler için de bilgilendirici olacağını düşündüğüm “Karadağ’da Ne İş Yapılır?” isimli makalemi buraya bırakıyorum.